Workshops


Agenda:

Najaar 2019 elke dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur

Artjournaling; 'de huiskamersessies'


Sinds afgelopen jaar werk ik veel in onze huiskamer, die is lekker ruim, met grote tafels en ik vind het er gezelliger dan in mijn atelier. Als je me een beetje gevolgd hebt dan weet je dat ik best veel werk gemaakt heb en exposities had. Op een gegeven moment kreeg ik weer ontzettend behoefte aan 'een beetje aanklooien': tekenen en schrijven zonder pretenties, zonder druk maar gewoon voor het plezier, dingen uitproberen, knippen, plakken, tekenen, lekker bezig zijn zonder stress of angst om iets te maken dat niet goed is. Ik geloof dat daar de basis ligt van onze creatieve vermogens en dat iedereen op deze manier creatief ís. Ik word er ontzettend blij van en ik denk andere mensen ook!


Daarom start ik weer met Workshops Artjournaling en die ik geef ik ook gezellig in mijn huiskamer. Ik heb genoeg ideeën, tips en lessen om een paar jaar te vullen maar we gaan het gewoon rustig aan doen.... geen stress maar plezier!  Leren door uit te proberen. Maken om het maken en niet voor aan de muur. Spreekt je dit aan, neem dan contact met me op. Het plan is om voorlopig elke dinsdagochtend aan mijn huiskamertafel te gaan zitten en wie zin heeft om mee te doen kan aanschuiven.


Artjournaling voelt als het maken van een vakantiedagboek maar dan tijdens de 'gewone' weken van het jaar. Begin maar vast met het verzamelen van mooie plaatjes!


Ik vraag een kleine bijdrage, ik doe het niet voor het geld maar ik wil dit gewoon voor mijn en jouw plezier doen. Voor 12,50€ per keer mag je al mijn materialen gebruiken en krijg je een kopje koffie/thee. Neem zelf gerust iets lekkers mee voor erbij. Je kunt ook een strippenkaart kopen; 8 keer voor 95€, dat scheelt gedoe en is nog goedkoper.


Doe je mee?

Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00. Aanmelden ( mag ook eenmalig als je het eerst eens wilt proberen) via:

beeldbinder@icloud.com of via 0610505813

Zondag 15 en zondag 22 september van 13.00-15.00 uur

Beeldbinder Dubbel-Workshop: Woord & Beeld

bij de expo Boys don’t Cry


Bij Concordia is  op dit moment de prachtige expositie Boys don’t Cry te zien. Een bijzondere combinatie van kunstwerken uitgezocht door Francis Boeske en teksten van Twan Janssen over de kwetsbaarheid van mannen.

Dat nodigt uit om ook zelf met Woorden en Beelden te gaan spelen. In deze dubbele Beeldbinder workshop gaan we de eerste keer aan de slag het schrijven van een eigen tekst bij een kunstwerk uit de expositie en de tweede keer gaan we tekenen/illustreren bij je eigen geschreven tekst!


Beeldbinder, Danielle Spoelman leert je op een andere manier naar kunst te kijken. Ik vertel je niet wat er te zien is maar ik help je om zelf verhalen te ontdekken in het beeld. Deze verhalen verbinden jou op een persoonlijke manier met de kunst. Dat is leuk, spannend en verdiepend. Kunst gaat over wie wij mensen zijn, wie jij bent  en wat jij hebt meegemaakt bepaalt ook hoe jij de wereld ziet. Kunst kan daar nog weer een mooie ervaring aan toevoegen.


Met gratis Boys don’t Cry-goodiebag!


Zondag 15 september:

Woord bij Beeld:

Hoe schrijf je een mooie tekst bij een beeld? We gaan op de Beeldbinder-manier naar een aantal kunstwerken in de expositie kijken. Ik stel vragen; eenvoudige, grappig, vreemde, en soms moeilijke vragen. Daardoor ontdek je waar het werk voor jou over gaat en wat het met je doet. Daarna gaan we op zoek naar een verhaal of een herinnering over jou dat past bij het werk. Net zoals Twan Janssen mooie teksten bij de werken heeft geschreven. Dat kun jij ook!


Zondag 22 september

Beeld bij Woord

Deze middag draaien we het om, we gaan een afbeelding maken bij tekst. De teksten van Twan Janssen zijn prachtig en roepen van alles op in je hoofd. Maar je hebt nu ook je eigen mooie tekst dus die gaan we gebruiken. We gaan hier eerst samen over praten en dan gaat we net als een kunstenaar onderzoeken welke beelden dit bij jou oproept en hoe je dit op papier zou kunnen vangen. Een goede illustrator tekent niet precies wat beschreven is maar zet er een afbeelding naast die het gevoel vangt en een aanvulling is op de tekst. Dat gaan wij ook proberen te doen.


Beide workshop zijn leuk en laagdrempelig. Het gaat mij niet zozeer om het resultaat maar om het plezier in spelen met woorden en beelden. Ik denk dat je na deze twee middagen met een andere blik naar kunst zult kijken. Woorden helpen je om beter te zien, en beelden helpen je om anders te denken!Aanmelden (verplicht) via:

beeldbinder@icloud.com

Deelname aan beide workshops: 37,50€ (incl materialen en goodiebag)

(Ook geschikt voor jongeren vanaf 15 - 18 jaar, zij betalen 30€, vooraf doorgeven svp)

(Kun je 1 van beide dagen niet, maar wil je wel graag meedoen? Neem dan even contact met me op.)


Locatie Concordia, Langestraat 56, Enschede


Danielle Spoelman

www.daniellespoelman.nl

Bel voor meer info 0610505813 (ná 8 augustus)


Foto header: Annelous van Toor


Workshops op verzoek en/of op locatie

Een nieuwe reeks workshops, telkens met een verrassend en uitdagend thema. Workshops kunnen ook op verzoek georganiseerd worden. Op locatie of in mijn atelier, minimale deelname 4 personen.

Ik geef graag les aan leerlingen op school. Ik heb diverse uitgewerkte lessen van 2 uur, maar ik kan ook maatwerk aanbieden.Workshop " Collage/tekenen"

Knippen, plakken en tekenen. Als je foto’s, motieven en tekenwerk combineert levert dit een verassend spannend resultaat op. We gebruiken een fotolijst en aan het eind van de avond heb je een mooi werkje om aan je eigen muur te hangen of om iemand anders cadeau te doen. Je kunt eigen foto’s meenemen of gebruik maken van plaatjes uit tijdschriften die ik meebreng.

Workshop " maak je eigen stempels".

Aan de slag met gutsjes en inkt. Je leert in 1 avond je eigen stempels te maken. Met deze stempels maken we een mooi drukwerk in verschillende kleuren. 

Je kunt stempels op heel veel manieren gebruiken. De simpelste is op papier, maar wat dacht je van het versieren van je eigen drukwerk, een tafelkleed, shirtjes, cadeaupapier etc. Heb je iets dat je nu al graag zou willen bestempelen, neem het gerust mee!

‘Tekenen in het donker-spelen met licht'.

We gaan allerlei leuke teken-oefeningen doen, waarbij we speciaal aandacht besteden aan licht en schaduw. En wat als we de lampen eens uit doen? En er maar een klein straaltje licht overblijft? En misschien doen we onze ogen wel even helemaal dicht en gebruiken we onze handen....

Tekenen 3D, een diorama tekenen in een doosje’.

We gaan tekenen, knippen,knutselen. Door kleine eenvoudige tekeningen te maken, uit te knippen en achter elkaar te plaatsen in een doosje kun je een verhaal vertellen in 3D. Een doosje is eigenlijk een soort schatkistje, je bewaart er iets in dat je mooi en waardevol is. Denk aan de kijkdozen die je vroeger maakte. Ter inspiratie zal ik wat gedichten, verhaaltjes meenemen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je geen ideeën hebt.

Als je een mooi doosje hebt mag je het meenemen, ik neem er ook een paar mee zodat je kunt kiezen.
Workshop ‘Teken de Tijd!’

Tekenen is een bijzondere bezigheid. Als je er mee bezig bent verdwijnt vaak je tijdsgevoel. In deze workshop gaan we daarmee spelen. Kunnen we, al tekenend, de tijd sneller of langzamer laten gaan? En wat voor resultaten levert dat op in je tekening, herken je snelle of trage tekeningen? We werken met verschillende opdrachten en materialen.Voor deze workshop is geen tekenervaring nodig en zelfs als je denkt helemaal niet te kunnen tekenen, kun je op deze avond ervaren dat iedereen heel veel plezier kan beleven met wat potloden, pennen en papier.

xIk vond de workshop ‘teken de tijd ‘ heel leuk om te doen. Tekenen op een hele andere manier dan ik gewend ben. Mooi om te zien dat iedereen tot een totaal ander beeld komt. Fijne muziek, leuk gezelschap en lekkere taart .

Vera Nievelstein