Prettig leesbare privacyverklaring

 

Grote graaiende bedrijven, wollige organisaties, sportieve door vrijwilligers gerunde clubjes, lieve kleine stichtinkjes en allenige  (want zonder personeel)  maar gelukkig niet eenzame kunstenaars zoals ik moeten tegenwoordig een onbegrijpelijke lap tekst op hun website zetten die natuurlijk niemand leest. Dit is vanwege de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Een wet die ervoor is om de privacy van burgers te beschermen maar die er in de praktijk op neer komt dat iedereen dus braaf zo’n lap tekst op zijn site zet en daarna keurig juridisch afgedekt precies hetzelfde blijft doen als daarvoor.


Ik krijg hier de kriebels van en daarom zet ik liever een wat korter en vooral leesbaar stukje op mijn site, lees het goed en hopelijk met een beetje plezier.


Ik hecht aan mijn privacy en ik ga ervan uit dat jij ook aan de jouwe hecht. Mijn website bevat, voorzover ik weet, geen cookies. Ik heb ze er niet in gestopt en ik heb er ook geen behoefte aan. Ik volg je niet en ik ben niet geïnteresseerd in je surfgedrag. Als je mij belt of me een mailtje stuurt dan bewaar ik die gegevens soms om je terug te kunnen bellen of mailen, mocht dat nodig zijn. En het komt voor dat ik oude mails niet weggooi, dus als ik drieduizend mails naar beneden scroll, dan kan ik misschien een oude mail van je terugvinden. Daar moet ik echt nog eens doorheen maar ik vind het eigenlijk wel een lief idee dat ik op mijn 80-ste nog eens ga zitten nalezen wat je me ooit gemaild hebt.

Af en toe stuur ik een nieuwsbrief of uitnodiging, ik neem me altijd voor om dat maandelijks te doen maar meestal komt het er niet van. Ontvang je er een van me en ben je daar niet zo’n fan van dan kun je je heel gemakkelijk afmelden. Onder aan de nieuwsbrief vind je een afmeld-knop. Vind je het sowieso een vervelend idee dat je gegevens in mijn adresboek staan, laat het me weten en ik ‘wis’ je direct.


Ik ben behoorlijk actief op de social media. Facebook, Instagram, Youtube, Wordpress, LinkedIn, Twitter, you name it, i got it. Ik gebruik ook nog Mailchimp voor die enkele verdwaalde nieuwsbrief. Op al deze plekken deel ik beelden, informatie en ook regelmatig luidkeels mijn mening. Deze media zijn vrij toegankelijk maar natuurlijk niet ‘gratis’. Dit soort bedrijven gedijen op het verzamelen van grote hoeveelheden data. Ze verzamelen via cookies en allerlei andere slimmigheden die ik niet begrijp, heel veel informatie over je. Ze zeggen dat ze er netjes mee om zullen gaan maar persoonlijk heb ik er niet heel veel vertrouwen in. Het feit dat ik een Facebook ‘fan’pagina heb schijnt te betekenen dat FB deze data zelfs namens mij verzamelt. Zoals gezegd, ik ben daar niet in geïnteresseerd, ik vraag deze data niet op en ik doe er niks mee. Bezoek je mij via een van deze sites, doe dat dan in het volle bewustzijn van het feit dat je een ‘verzamelobject’ bent geworden. Ik raad  je in ieder geval een ad-blocker en het gebruik van een prive-tabblad aan in je browser. Maar of dat echt voldoende helpt? Geen idee!


De gemiddelde jurist schiet mijn lekker leesbare stukje waarschijnlijk zo aan puin. Er is vast een wetregeltje dat ik niet afdoende heb afgevangen met deze tekst. Hoewel je als burger geacht wordt de wet te kennen acht ik het vrij onwaarschijnlijk dat ik ze ooit allemaal zal leren. (ik kan me trouwens ook niet kan herinneren dat ik ooit veel wetteksten op school gehad heb, jij wel?). Maar laten we een beetje redelijk blijven. Jij en ik willen privacy en we weten allebei best dat ik niet je grootste bedreiging ben. Dus mocht er toevallig een jurist dit lezen en opeens ontzettend zin krijgen in een rechtzaakje, dan zou ik zeggen: verdoe je tijd alsjeblieft aan al die bovengenoemde media waar wij allemaal zo graag gebruik van maken. Big brother vind je niet bij mij maar ik heb het vermoeden dat Orwell, Facebook enzo behoorlijk eng had gevonden.


Ik realiseer me dat bovenstaande misschien een beetje klinkt alsof ik überhaupt niks van je wil weten maar niets is minder waar. Ik hoor graag wat je van mijn werk vindt, vertel het me alsjeblieft als je denkt dat iets mij zou kunnen inspireren, ik zou het geweldig vinden als je misschien zelf toekomstige een ‘klant’ zou blijken te zijn en dat je een werk van me wilt kopen. Ik verzamel die informatie over jou alleen liever niet stiekem. Dus bel me, stuur een mailtje of nog gezelliger, kom een kopje koffie drinken in mijn atelier. Ik zie je graag!